Onze liefde is sterker dan onze handicaps

Martijn Kole oktober 16, 2022

Onze liefde is sterker dan onze handicaps

De kracht van peer support, het vroegere lotgenotencontact. Hoe ongelooflijk fijn, helpend en belangrijk kan het zijn om in contact te zijn met mensen die hetzelfde lijden kennen, weten hoe het is om stigma in de psychiatrie te ervaren, te zien dat sommigen er doorheen zijn gekomen. De kracht van samen co-creëeren, samen brainstormen over alledaagse moeilijkheden als dagstructuur, betekenisgeving, eenzaamheid, werk, gezond leven etc.

Enik Recovery College is een prachtig voorbeeld van een van de herstelacademie’s die nu in ons land opkomen. Gerund dóór en vóór peers, geen behandelaar komt er aan te pas, psychiatrische labels worden losgelaten. De mens wordt gezien en vooral zélf verantwoordelijk gemaakt voor zijn herstel. “Herstel is een keuze”, zeggen ze bij Enik.

Over het inzetten van peersupport spreek ik met Martijn Kole en Liselotte. Martijn is een van de founders van Enik. Een gepassioneerde man die prachtig spreekt over het lijden van het leven en de plek die het terug moet krijgen in het gesprek en het leven. Liselotte is een deelnemer van Enik en vertelt mij over haar ervaring in het in contact komen en zijn met lotgenoten.